dimecres, 25 de maig del 2011

Matemàgiques electorals

Abans de res, voldria felicitar al poble d'Alcoi per haver demostrat, aquest diumenge electoral, molt més seny dels que alguns li suposaven. Desgraciadament no puc dir el mateix de la resta del País Valencià --obviant honroses excepcions-- on el recolzament al partit que ha provocat la major crisi econòmica en la història del País, el partit que ens ha fet coneguts al llarg de tot el món pels seus xanxullos i les seues múltiples corrupteles, el partit que ens ha fet eixir en totes les revistes occidentals d'humor per inaugurar aeroports sense avions o per insultar als discapacitats --com fa Rus--, ha estat majoritari. De totes formes, eixe recolzament ha disminuït molt, malgrat que la curiosa llei electoral que tenim els atorgue un escó més. Analitzem amb perspicàcia.

Observarem principalment l'evolució electoral dels dos partits majoritaris, PP i PSOE, ja que tant Compromís com EUPV, --els altres partits que han aconseguit representació parlamentària-- són més difícils d'analitzar ja que el 2007 es van presentar col·ligats.

El PSOE ha tingut un descens d'uns 150.000 vots, el que li ha representat una pèrdua de 5 escons. Podem deduir, aleshores, que aproximadament cada 30.000 vots li han representat la pèrdua d'un escó. Si observem els vots de Compromís (una mica més de 175.000 i 6 escons) i d'EUPV (145.000 vots aproximadament i 5 escons), podríem arribar també a aquesta conclusió. Pam amunt, pam avall.

Però ara ve lo bo. El PP ha tingut una pèrdua de 70.000 vots aproximadament, un 4% percentual, passant del 52% al 48% del recolzament popular i perdent també, per tant, la majoria del vot emés. Però --oh, màgia d'Hont!-- el PP augmenta en un escó la seua representació parlamentària i la seua majoria absoluta en les Corts. La lògica ens espentaria a pensar, aleshores, que una pèrdua de 70.000 votants implica un augment(???) d'un escó. Matemàtica recreativa? No, autèntiques matemàgiques electorals.

I, què conclusió podem extreure de tot açò? Que les matemàtiques fallen? Que en la Junta Electoral no saben sumar? O que a aquesta llei electoral --a mes d'allò del percentatge necessari per tal d'obtenir representació-- li cal una important revisió?

Vosaltres mateixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada